Udomiteljstvo - CZSS Slunj

Što je udomiteljstvo?

Udomiteljstvo je oblik skrbi izvan vlastite obitelji kojim se djetetu osigurava smještaj i skrb u udomiteljskoj obitelji.

Udomitelj je predstavnik udomiteljske obitelji ili samac koji pruža usluge skrbi udomljenom korisniku, na čije se ime daje dozvola za obavljanje udomiteljstva i koji sklapa udomiteljski ugovor, u skladu s Zakonom o udomiteljstvu (N.N. br.50/11 i 78/12).

Letak Pruži Dom - promijeni život

Tko može postati udomitelj?

Udomitelj može biti svaka odrasla osoba koja zadovoljava osnovne uvjete propisane Zakonom o udomiteljstvu:

 • mora biti hrvatski državljanin
 • biti punoljetan
 • imati prebivalište u RH
 • imati poslovnu i zdravstvenu sposobnost
 • imati završenu najmanje OŠ
 • imati sposobnosti za potrebnu skrb o korisnicima, njihovu zaštitu, čuvanje, njegu, odgoj i zadovoljavanje drugih potreba
 • imati propisane stambene i materijalne uvjete za obavljanje udomiteljstva

Najvažniji je uvjet za udomitelje da vole djecu i da su spremni podijeliti svoje vrijeme, energiju i toplinu s onima kojima to nedostaje!

obitelj i djeca na ljudskim dlanovima

Vrste udomiteljstva

Udomiteljstvo prema potrebama korisnika:

 • tradicionalno
 • specijalizirano
 • hitno
 • povremeno

Udomiteljstvo prema statusu udomitelja:

 • srodničko
 • nesrodničko

Što radi udomitelj/ica djece?

Udomitelj i udomiteljska obitelj pružaju djetetu koje im je upućeno na smještaj usluge prihvata, stanovanja, prehrane, nabave odjeće i obuće, održavanja osobne higijene, brige o zdravlju i njegu, čuvanja, odgoja, organiziranja slobodnog vremena, prijevoza te druge usluge ovisno o potrebama djeteta.

Sva važnija pitanja oko brige i odgoja udomljenog djeteta udomitelj/ica mora uređivati sporazumno s njegovim roditeljima, skrbnikom ili CZSS.

prikaz sretne obitelji

Što radi udomitelj/ica odraslih osoba?

Udomitelj i udomiteljska obitelj pružaju osobi koja im je upućena na smještaj usluge prihvata, stanovanja, prehrane, nabave odjeće i obuće, održavanja osobne higijene, brige o zdravlju i njegu, čuvanja, organiziranja slobodnog vremena, prijevoza te druge usluge ovisno o potrebama osobe.

Sva važnija pitanja oko brige za udomljenu odraslu osobu udomitelj mora uređivati sporazumno sa Centrom, drugim pružateljima usluga te članovima vlastite obitelji korisnika, kada je to moguće.

sretne osobe starije životne dobi

Kako postati udomitelj/ica?

Svaka osoba koja se želi baviti udomiteljstvom podnosi zahtjev za davanje dozvole za obavljanje udomiteljstva CZSS prema mjestu prebivališta. Zatim Tim za udomiteljstvo daje stručnu ocjenu o ispunjavanju propisanih uvjeta. Udomitelji tada imaju obavezu proći osposobljavanje, nakon kojeg dobivaju dozvolu za obavljanje udomiteljstva. Vjerujemo da razumijete koliko je važno temeljito provjeriti hoće li dijete doista biti smješteno u dobru i pouzdanu zamjensku obitelj. Jer djetetu koje je već iznevjereno od strane svojih nabližnjih najmanje od svega treba još jedno loše iskustvo!

Udomitelji bi trebali:

Biti osobe koje su spremne preuzeti značajnu ulogu u životu djeteta, kroz kraće ili dulje razdoblje

Moći uvažavati emocije djeteta prema njegovoj primarnoj obitelji i pomoći mu da održi kontakte s rodbinom

Poštivati djetetovo podrijetlo, kulturu i svaku drugu moguću posebnost

Aktivno i timski surađivati s djetetovim skrbnikom, socijalnim radnikom i drugim stručnjacima u praćenju napretka djeteta i donošenju važnih odluka veznih za dijete.

Razmišljate o tome da postanete udomitelj/ica djece?

Želite pružiti brigu, pažnju i siguran topli dom dječaku ili djevojčici koji ne mogu odrastati uz svoje biološke roditelje?

Strpljiva ste, zrela, stabilna i emocionalno topla osoba? Hrabri ste, svjesni mogućih izazova i imate volje učiti, educirati se i nositi s lijepim i onim manje lijepim aspektima brige o djetetu?

Ako je Vaš odgovor na ova pitanja potvrdan, onda je udomiteljstvo nešto o čemu biste mogli ozbiljno razmisliti!

Proširena obitelj u parku

 

Što učiniti?

Prije svega, javite se nadležnom Centru za socijalnu skrb, gdje će Vam stručna osoba pružiti ključne informacije. Nakon toga, ako se odlučite postati udomiteljem pružit će Vam stručnu procjenu, a odabranim udomiteljima program edukacije.

 

Back to top